Når du befinder dig udenfor under den åbne himmel, er det essentielt, at du kan tilberede varm og nærende mad. I hvert fald hvis du planlægger at overnatte udenfor – og det er her bålpanden kommer ind i billedet. En bålpande er et redskab, som er svært at undvære, når du skal tilberede mad under åben himmel.

Du kan få bålpander i mange forskellige designs, materialer og størrelse. Det betyder, at du har rig mulighed for at finde en bålpande, som matcher dit specifikke behov. Herunder har vi samlet et udvalg af de bedste bålpander til at tilberede mad over åben ild.

Du kan læse fordele og ulemper ved de enkelte modeller, så du får en bedre forståelse af, hvad der gør den specifikke bålpande til noget unikt. Vær opmærksom på, at vi ikke selv har testet modellerne, men blot anbefaler dem på baggrund af deres individuelle specifikationer, design, materialer og vores erfaring med at tilberede mad udendørs.

Vi anbefaler disse  3 produkter


Robens Big Horn

#1 Robens Bighorn

En smart og effektiv bålpande med aftagelige ben, så den fylder mindst muligt, når den ikke er i brug. Fremstillet af robust støbejern med god varmefordeling.

Kan købes her
Petromax Wrought-Iron bålpande

#2 Petromax Wrought-Iron

En god støbejernspande, som egner sig perfekt til madlavning over bål. Bålpanden er fremstillet af støbejern og har et langt skafte, så du undgår af brænde hænderne.

Kan købes her

#3 Petromax Griddle and Fire

En god og robust bålpande i støbejern med aftagelige ben, som holder i mange år. Fås i 3 størrelser, som kan stables, hvis du f.eks. vil hæve bålet fra jordbunden.

Kan købes her

#1 Robens Bighorn

Robust bålpande i støbejern med aftagelige ben.

Kan købes hos 55nord.dk

Features:

  • Materiale: Støbejern
  • Størrelse: 48 x 44 x 23 cm (LxBxH)
  • Farve: Sort
  • Vægt: 5870 g
Robens Big Horn

Bålpande i støbejern til friluftsture

Robens Bighorn er en praktisk og robust bålpande i støbejern. Bålpanden har 3 ben, så du ikke behøver at placere den på sten eller lægge den direkte på flammerne. Den egner sig til lejrture og til dig, som elsker at tilberede mad over bål – og som samtidig stiller krav til kvalitet.

Bålpanden er fremstillet i støbejern, og det giver den en række praktiske egenskaber, som gør den særdeles velegnet til at tilberede mad over bål. Støbejern er, foruden at være et utroligt robust materiale, et godt materiale ift. varmefordeling. Bålpanden bliver varmest omkring midten og koldest i kanten.

Du kan tage bålpandens ben af, hvilket gør, at det er nemt at pakke den sammen, når du skal transportere den rundt. Du kan tage den i brug med det samme, da den er forbehandlet. Du skal derfor ikke rengøre den først, selvom det alligevel kan være en god idé. Du bør dog sørge for at vedligeholde den løbende.

Fordele og ulemper

Grunde til at købe den:

  • Har aftagelige ben
  • Fremstillet af støbejern
  • God varmefordeling
  • Fornuftigt prisniveau
  • Praktisk design

Grunde til at lade være:

  • Vejer en del
  • Skal vedligeholdes løbende

#2 Petromax Wrought-Iron

Effektiv og billig bålpande i smedejern med langt skafte.

Kan købes hos Korsholm.dk

Features:

  • Fås i 3 størrelser
  • Fremstillet af smedejern
  • Langt håndtag
  • Egner sig til kød og grøntsager
Petromax Wrought-Iron bålpande

Et godt alternativ til en bålpande i støbejern

Hvis du leder efter en bålpande, som er nem at have med på farten, og som samtidig er effektiv, når der skal tilberedes mad over bål, bør du overveje Petromax Wrought-Iron. Her får du utroligt meget bålpande for pengene. Wrought-Iron er fremstillet af smedejern, som har en række af de samme gode egenskaber som støbejern.

Den fordeler varmen jævnt, og den kan tåle høj varme, hvilket er essentielt, når du tilbereder mad over bål. Smedejern har dog den fordel, at materialet er væsentligt lettere end støbejern, hvilket blandt andet betyder, at panden er nemmere at håndtere. Samtidig er den lettere at have med på farten.

Den lave vægt gør, at det er nemt at ryste panden, når du skal stege grøntsager, kød eller lignende. Håndtaget er også i smedejern, så du skal huske et par varmeresistente handsker, når du håndterer den. Håndtaget er buket i enden, så det er nemt at hænge den op. Alt i alt en god og effektiv bålpande, som kun bliver bedre med tiden.

Fordele og ulemper

Grunde til at købe den:

  • Smedejern vejer mindre end støbejern
  • Langt skafte, så du ikke brænder dig
  • God varmefordeling
  • Bliver kun bedre med tiden
  • Fornuftigt prisniveau

Grunde til at lade være:

  • Skal håndteres med varmeresistente handsker
  • Bør ikke vaskes med sæbe

#3 Petromax Griddle and Fire Bowl fs48

En stabil bålpande i støbejern med tre aftagelige ben.

Kan købes hos Prooutdoor.dk

Features:

  • Mål: ø48x59,6x29,3 cm
  • Vægt: 5500 gram
  • 3 aftagelige ben
  • Fremstillet af støbejern
  • Fås i 3 størrelser
Petromax Griddle and Fire Bowl fs48

En god og robust bålpande med aftagelige ben

Griddle and Fire Bowl FS48 er en bålpande fra Petromax med en diameter på 48 centimeter. Den fås også i to andre størrelser – FS38 og FS56 med en diameter på hhv. 38 centimeter og 56 centimeter. Bålpanden har tre ben, så det er nemt at anbringe den stabilt over bålet. Herudover er den udstyret med to store håndtag, så du nemt kan flytte rundt på den.

Panden er fremstillet af støbejern, som sikrer en god varmefordeling. Den bliver varmest på midten, hvilket giver dig mulighed for at stege forskellige typer af madvarer på samme tid. Du kan også lægge det, der er færdigstegt, yderst på stegeoverflade, så det holder sig varmt.

Vi har valgt at fremhæve FS48-modellen, da den har en god størrelse, når du skal tilberede mad i naturen. Den er knap 30 cm høj, og den vejer 5500 gram, hvilket betyder, at den vejer en smule, når du skal have den med på tur. Alt i alt en effektiv og robust bålpande med en masse gode egenskaber.

Fordele og ulemper

Grunde til at købe den:

  • 3 aftagelige ben
  • Fås i 3 størrelser
  • Fremstillet af støbejern
  • Nem at flytte rundt på

Grunde til at lade være:

  • Du kan få billigere bålpander
  • Kræver vedligeholdelse
  • En smule tung

#4 Morsø bålpande

En klassisk bålpande fra Morsø i dobbeltemaljeret støbejern.

Kan købes hos Homeshop.dk

Features:

  • Fås i 2 størrelser
  • Dobbeltemaljeret støbejern
  • Designet af Klaus Rath
  • Kan anvendes på alle varmekilder
  • Giver maden striber
Morsø bålpande

En god og robust bålpande i Morsøs velkendte kvalitet

Med denne bålpande fra Morsø kan du tilberede alt fra stribet flæsk til avocado. Den er fremstillet af dobbeltemaljeret støbejern, som er blandt de mest hårdføre materialer på markedet. Det har en fremragende evne til at lede varme, hvilket gør, at varmen fordeles jævnt over hele overfladen.

Du kan nemt lynstege og grille maden, uden den brænder på. Bålpanden kan tåle høje temperaturer og hurtigt skift i temperaturen, hvilket gør den særdeles velegnet til at tilberede mad over bål. Herudover kan du også bruge panden i ovnen samt på alle komfurtyper, så du kan altså også bruge den, når du ikke er på tur i det fri.

Bålpanden fås i to forskellige størrelser på henholdsvis 25 og 28 centimeter. Den er designet af den danske designer, Klaus Rath, som har stået bag nogle af de mest ikoniske designs fra Morsø. Vær opmærksom på, at bålpanden bør vaskes op i hånden uden sæbe eller med en mild sæbe.

Fordele og ulemper

Grunde til at købe den:

  • Dobbeltemaljeret støbejern
  • Høj varmeeffektivitet
  • Kan tåle hurtige temperaturskifte
  • Morsøs velkendte design og kvalitet
  • Utroligt robust bålpande i støbejern

Grunde til at lade være:

  • Forholdsvist tung bålpande
  • Tåler ikke opvasker
  • Højt prisniveau

Hvorfor vælge en bålpande?

En bålpande er en pande, som er velegnet til at tilberede mad over bål. Der findes pander, som udelukkende er fremstillet til at tilberede mad over åben ild, men der findes også modeller, som du sagtens kan bruge i ovnen og på komfuret. Bålpanden adskiller sig dog fra almindelige stebgepander ved at kunne modstå varmen fra ilden.

En bålpande kan bruges til de fleste former for mad, som du tilbereder over bål. Du kan både lave pandekager, biksemad, bøffer og sautere grøntsager på en bålpande. Alt i alt kan den altså det samme som de pander, du har hjemme i køkkenet. Forskellen er blot, at den er beregnet til at tilberede mad over åben ild.

Hvilke materialer er en bålpande lavet af?

Når du skal investere i en bålpande, er der flere slags materialer, som du kan vælge imellem. De forskellige materialer har individuelle fordele og ulemper, og dit valg bør derfor træffes på baggrund af dit individuelle behov. Hvis bålpanden primært skal bruges til at tilberede mad over bål derhjemme, kan du vælge en anden, end hvis du skal have den med på tur.

Herunder har vi samlet en oversigt over de forskellige materialer, som bålpander typisk fremstilles i. Vi anbefaler typisk, at du vælger en bålpande i enten støbejern eller smedejern, da de har de absolut bedste egenskaber, når du skal tilberede mad over åben ild. Dog findes der også andre materialer, som kan være udemærkede.

Bålpande i støbejern

En bålpande i støbejern er en god pande med en jævn varmefordeling. Du får en solid bålpande, som kan holde i mange år, selvom du ofte har den med på tur, når du skal tilberede mad i det fri. Den kræver minimal vedligeholdelse, og den bliver faktisk bedre med årene.

En bålpande i støbejern egner sig til alle former for madlavning, men til gengæld vejer den mere end andre materialer. Du skal derfor vægte kvalitet over kvantitet i en sådan grad, at du er villig til at medbringe et par ekstra kilo for at kunne tilberede mad over bål.

Fordele ved en bålpande i støbejern:

  • Støbejern bliver bedre med årene
  • Støbejern kræver minimal vedligeholdelse
  • Støbejern har en jævn varmefordeling

Ulemper ved en bålpande i støbejern:

  • Støbejern er et tungt materiale

Bålpande i smedejern

En bålpande i smedejern har mange af de samme egenskaber som dem, der er lavet af støbejern. Den har dog en fordel, da den vejer mindre end en støbejernspande. Smedejern giver dog en lidt hårdere stegning, og den er derfor bedre egnet til hurtigere retter og ikke simreretter, som generelt kræver længere tilberedelsestid.

Samtidig betyder det, at en smedejernspande kræver en smule mere fedtstof, hvis du vil undgå, at det, du tilbereder, brænder på. Her kan du med fordel stege noget bacon på panden og vaske den af med varmt vand, da det giver panden fedtstof, så den bliver bedre, næste gang du bruger den.

Fordele ved en bålpande i smedejern:

  • Smedejern er lettere end støbejern
  • Smedejern har en god varmefordeling
  • Smedejern kan tåle hurtige temperaturskift

Ulemper ved en bålpande i smedejern:

  • Smedejern bør ikke vaskes med sæbe
  • Smedejern giver en mere aggressiv stegning

Bålpande i emalje

De seneste år er bålpander i emalje blevet mere populære end tidligere. De er velegnede til at tilberede mad på et bålstativ og over glæder. Samtidig er de nemmere at have med på farten, da emaljerede bålpander vejer mindre end eksempelvis en støbejernspande. De steger dog også hårdere, så du skal være opmærksom, når du anvender den.

Nogle typer emaljepander kan desuden blive deforme, hvis de får for meget varme. De egner sig derfor ikke til brug over åben ild, medmindre du anvender et bålstativ. Alternativt skal du rykke emaljepanden ud i kanten af bålet, så den udelukkende er i kontakt med gløderne.

Fordele ved en bålpande i emalje:

  • Vejer mindre end både støbejern og smedejern
  • De er nemme at rengøre
  • De er nemme at transportere

Ulemper ved en bålpande i emalje:

  • Maden brænder lettere på
  • Emalje kan blive deformt ved for høje temperaturer

Bålpande i aluminium

En bålpande i aluminium er ikke velegnet som bålpande, men til gengæld egner den sig godt i et stormkøkken. Aluminium er utroligt varmeledende, hvilket gør dem vanskelige at anvende, når du skal tilberede mad over åben ild. Du kan dog få aluminiumspander, som godt kan bruges over bål, men de egner sig primært til gløder.

Udsættes aluminiumspander for høje temperaturer, risikerer de at smelte, hvorfor de ikke bør bruges helt nede i bålet. Du bør i stedet anvende et bålstativ med en hævefunktion, så du kan regulere temperaturen. Til gengæld vejer de ikke ret meget, så de er nemme at have med, når du skal på tur.

Fordele ved en bålpande i aluminium:

  • Aluminium er blandt de letteste materialer til pander
  • God til stormkøkkener

Ulemper ved en bålpande i aluminium:

  • Risikerer at smelte over åben ild
  • Maden brænder nemt på
  • Holder ikke i mange år
  • Egner sig som udgangspunkt ikke til bål

Bålpande i rustfrit stål

En bålpande i rustfrit stål er ligesom aluminiumspanden ikke det oplagte materiale til at tilberede mad over åben ild. Bunden på bålpander i rustfrit stål fremstilles ofte med en bund af aluminium, som giver en bedre varmefordeling. Det betyder dog også, at du får mange af de samme egenskaber som på aluminiumspander – og det stiller krav til, hvor høje temperaturer du kan tilberede mad over.

Du bør derfor bruge et bålstativ eller lignende, hvis du vil tilberede mad over åben ild med en bålpande i rustfrit stål. Hvis panden udsættes for temperaturer, som dem, der genereres ved åben ild, vil det resultere i, at panden tager skade. Du bør derfor primært anvende bålpander i rustfrit stål over gløder, med et bålstativ eller ved et stormkøkken.

Fordele ved bålpander i rustfrit stål:

  • Vejer minimalt
  • Nemme at transportere
  • God til stormkøkkener

Ulemper ved bålpander i rustfrit stål:

  • Maden brænder nemt på
  • Kan ikke holde i mange år
  • Egner sig ikke til stegning over bål

Hvor stor skal bålpanden være?

Du kan få bålpander i mange forskellige størrelser, men hvilken du skal vælge, afhænger af, hvad det primære formål med den er. Hvis du skal bruge bålgryden til at tilberede mad over bål hjemme i haven, skal den ikke flyttes så meget rundt på, og du kan derfor vælge en større og tungere bålpande.

Skal du derimod have bålpanden med dig på vandretur, så er det en god idé at vælge en model, som ikke fylder helt lige så meget. Vælger du en lille bålpande, kan du have den i din rygsæk, og det er praktisk, når du eksempelvis er på vandretur. Overnatter du i shelter, har du typisk en bil eller et andet transportmiddel i nærheden, og så kan du godt have en større bålpande med dig.

Du kan få bålpander til mange forskellige formål, men det er vigtigt at være opmærksom på materialet. Selvom bålpander i emalje, aluminium og rustfrit stål godt kan tåle at tilberede mad over gløder, så er de ikke optimalt. Her bør du i stedet vælge en bålgryde i støbejern eller smedejern, som ofte er større, men som til gengæld er mere robust og varmeresistente.

Hvordan renser man en bålpande?

Når du skal rengøre din bålpande, er det ofte ikke en god idé at gøre brug af almindelige rengøringsmidler. Samtidig er det sjældent, at du medbringer opvaskemiddel og lignende, når du laver mad i naturen – og du bør desuden heller ikke bare hælde opvaskevand i naturen. Herunder følger derfor en trin-for-trin-guide til, hvordan du renser din bålpande.

Sådan rengører du din bålpande:

  1. Når du er færdig med at tilberede mad, lader du bålpanden stå på bålet.
  2. Hæld vand på bålpanden og bring det i kog.
  3. Nu kan du løsne madresterne, hvis de ikke er brændt fast.
  4. Hvis madrester har brændt sig fast, kan du lade bålpanden stå i blød over natten.
  5. Skrub panden med en opvaskebørste – eller brug en tot græs, hvis du ikke har medbragt en opvaskebørste.

Vær opmærksom på, at du ikke bør bruge opvaskemiddel eller sæbe, når du rengører din bålpande. Det fjerner fedtet, og det er ikke nogen god idé, da fedtet er med til at give bålpanden en række gode egenskaber, så madresterne f.eks. ikke brænder lige så godt fast.

Hvordan vedligeholder man en bålpande?

Hvis du har købt en bålpande i støbejern eller smedejern, skal du være ekstra opmærksom på, at de skal vedligeholdes. De kan holde i mange år, men det kræver, at du passer godt på dem. Du bør aldrig bruge hverken sæbe eller opvaskemiddel på en bålpande af støbejern eller smedejern, da det ødelægger de gode egenskaber.

I stedet bør du anvende varmt vand, når du skal rengøre den. Start med at vaske den af med en svamp eller opvaskebørste. Hvis du ikke har nogen af delene med på tur, kan du i stedet bruge en stor tot græs til at skrubbe madrester af panden. Når det er gjort, skal du koge panden op med vand, så eventuelle madrester, der er brændt fast, fjernes.

Sørg for at tørre bålpanden grundigt, inden du lægger den væk. De er ikke fremstillet af rustfrit stål, så de kan ruste, hvis du ikke sikrer dig, at de er helt tørre, før du pakker dem væk. Du bør desuden jævnligt sørge for at smøre dem med et lag neutral olie, da det forlænger levetiden.

Har du ikke olie med dig, kan du i stedet stege fedtholdige madvarer på panden. Det kunne eksempelvis være bacon, som har et højt indhold af fedt. Det giver bålpanden et fedtet overlag, som gør, at madrester har vanskeligere ved at brænde fast.